Browsing Archives of - 2019 Říjen

Film Abstinent ukazuje, jak snadno se člověk stane závislým

Film Abstinent ukazuje, jak snadno se člověk stane závislýmRežisér a spoluscenárista David Vigner si pro svůj nový snímek vybral závažné společenské téma, kterým je alkoholismus mladistvých. Kromě krátkých reminiscencí se celý příběh odehrává v protialkoholní léčebně. Zde se obvykle ocitají spíše zkušení, staří pijani. Mladí však této závislosti v dnešní době propadají čím dál víc, stejně jako devatenáctiletý Adam, hlavní hrdina filmu Abstinent.... Read More »

Hra na divadle i v životě, chilsko-český filmový experiment

Hra na divadle i v životě, chilsko-český filmový experimentV malém oblastním divadle se chystá premiéra, a jak už to v takových chvílích bývá, nic nefunguje, jak by mělo. Aby starostí nebylo málo, divadlo opustí měsíc před premiérou představitelka hlavní role. Času není nazbyt, takže aby se hra mohla představit publiku ve stanoveném termínu, musí urychleně proběhnout konkurz. Objevuje se Karolína (Elizaveta Maximová). Umí... Read More »

Das Filmfest 2019 – česká kina opět ovládne němčina

Das Filmfest 2019 – česká kina opět ovládne němčinaNěmecký kandidát na Oscara, Romeo a Julie na vídeňském předměstí, komedie o chlapíkovi, který aby vyřešil své finanční problémy, zvolí si kariéru gigola. Mrazivý thriller o nočním běžci volně inspirovaný skutečným případem nebo pohled do zákulisí berlínské klubové scény. Festival Das Filmfest 2019 letos mezi 16. a 25. říjnem zavítá kromě Prahy a Brna i... Read More »

Pražské orgie jsou o zmrzačené duši českého národa

Pražské orgie jsou o zmrzačené duši českého národaPříběh se odehrává v období tuhé normalizace ve druhé polovině sedmdesátých let v bývalém Československu. Předlohou byla stejnojmenná kniha uznávaného amerického spisovatele Philipa Rotha, držitele řady cen za literaturu. Do Prahy přijíždí hlavní hrdina, spisovatel Nathan Zuckerman (Jonas Chernick, Rothovo alter ego), aby zde získal nevydaný rukopis židovských povídek, o kterých se nedávno dozvěděl. Na... Read More »

Blíženec – Will Smith chce zabít Willa Smithe

Blíženec – Will Smith chce zabít Willa SmitheElitní zabiják Henry Brogan (Will Smith) je ve svém oboru bezkonkurenčně nejlepší. Pracuje i pro vládu Spojených států, a právě té se jednoho dne znelíbí. Upadne v podezření, že získal vysoce tajné informace a hodlá je zneužít. Tomu musí za každou cenu zabránit. Brogana je nutno zlikvidovat. Jenže koho poslat proti tomu, kdo je nejlepší?... Read More »

Parazit – divoká tragikomedie s překvapivými zvraty

Parazit – divoká tragikomedie s překvapivými zvratyČerná komedie korejského režiséra Bong Joon-hoa  (Snowpiercer, Okja) sleduje chudou, ale mazanou čyřčlennou rodinu, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Co se může stát, když se setkají dva tak odlišné světy? Originální dílo mistrovsky pracuje s prvky thrilleru, dramatu i satiry a přináší vtipný a nepředvídatelný divácký zážitek. Parazit byl oceněný Zlatou... Read More »

Joker se propadá do brutálního šílenství

Joker se propadá do brutálního šílenstvíNeúspěšný příležitostný komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) žije sám s narcistickou matkou a vydělává si jako mizerný klaun po dětských nemocnicích. Všem okolo sice připadá trochu podivný, nicméně snad neškodný. Svým chováním působí leckdy až autisticky, když nereaguje správně na podněty přicházející z nejbližšího okolí. Propadá se do své samoty víc a víc, chodí si... Read More »

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát je úctyhodným portrétem

Jiří Suchý – Lehce s životem se prát je úctyhodným portrétemCelovečerní dokument o muži mnoha řemesel, legendě české kultury, která ovlivnila několik generací. Divadelník, skladatel, textař, básník, grafik a spoluzakladatel legendárního divadla Semafor se stal hlavním tématem filmu Olgy Sommerové. Není prvním dokumentem o tomto významném umělci, tentokrát se však dozvíme nejen o práci, ale především o osobnosti, jakou Jiří Suchý byl – a je... Read More »

Deštivý den v New Yorku se Woody Allenovi vydařil

Deštivý den v New Yorku se Woody Allenovi vydařilAsleigh a Gatsby jsou spolužáci, a nejen to, jsou do sebe zamilovaní. Gatsby (Timothée Chalamet) vymyslí výlet do New Yorku, odkud pochází, a tak pečlivě připraví pro svoji dívku program, aby na ten úžasný víkend nikdy nezapomněla. Ashleigh (Elle Fanning) nikdy v žádném velkém městě nebyla, navíc si pro školní časopis domluví rozhovor se slavným... Read More »