Browsing Archives of - 2020 Leden

Daria, český thriller, který se neobyčejně povedl

Daria, český thriller, který se neobyčejně povedlMladý psychiatr Marek (Míra Nosek) žije s matkou a snaží se najít přes internet známost. Až jednou má schůzku s tajemnou farmaceutkou Dariou (Klára Miklasová). Zapůsobí na něj jako femme fatale. Je krásná, vtipná, inteligentní, zkrátka má jí od jejich první schůzky plnou hlavu. Jenže Daria zmizí. Po pěti dnech ji objeví v psychiatrické léčebně,... Read More »

Malé ženy se dočkaly nové, hvězdné filmové adaptace

Malé ženy se dočkaly nové, hvězdné filmové adaptaceKultovní román americké spisovatelky Louisy May Alcott Malé ženy se stává filmovým námětem už potřetí. Po zpracování z roku 1933 s Katharine Hepburn a dalším z roku 1994 s Winonou Ryder, je tohle poslední se stopáží 135 minut s přehledem nejdelší. Scenáristka a režisérka Greta Herwig (Lady Bird) sloučila oba díly tohoto románu do jednoho... Read More »

Příliš osobní známost se pokusila být komedií

Příliš osobní známost se pokusila být komediíNatálie a Simona jsou kamarádky ve věku 30+. Natálie (Petra Hřebíčková) je úspěšná manažerka, svobodná a spokojená. To Simoně Taťána Dyková) se život dokonale sesypal, když zjistila, že manžel žil dvojí život ve dvou rodinách. A navíc po rozvodu šel jejich syn bydlet k otci. Řízením osudu se obě seznámí se zajímavými muži. Simona s... Read More »

Psi nenosí kalhoty je film o člověku, který je rád bez kyslíku

Psi nenosí kalhoty je film o člověku, který je rád bez kyslíkuHlavním hrdinou filmu Psi nenosí kalhoty je chirurg Juha (Pekka Strang). Jeho žena (Ester Geislerová) se před pár lety nešťastnou náhodou utopila (dokonce před očima jejich dítěte). V jeho životě mu po ní zbyla kromě vzpomínek a malé dcerky především velká prázdnota, kterou není schopen zacelit. Uzavřel se do sebe a strádá steskem. Se svým... Read More »

Richard Jewell – hrdina nespravedlivě obviněný z atentátu

Richard Jewell – hrdina nespravedlivě obviněný z atentátuClinta Eastwooda zaujal skutečný příběh z roku 1986. Tehdy byl spáchán atentát na olympijských hrách v Atlantě. Jen díky bdělosti a obětavosti člena ochranky Richarda Jewella se podařilo většinu prostoru duchapřítomně evakuovat a ztráty tak snížit na minimum. Ovšem přesto se tehdy díky jakémusi obecnému modelu pachatele stal pro FBI hlavním podezřelým. Richard Jewell si... Read More »

Nejvíce nominací na cenu Český lev 2020 patří filmu Vlastníci

Nejvíce nominací na cenu Český lev 2020 patří filmu VlastníciČeská filmová a televizní akademie (ČFTA) oznámila nominace pro 27. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali z celkem 64 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů, jejichž společným jmenovatelem bylo uvedení do distribuce v roce 2019 a splnění statutu cen Český lev 2020. V 15 statutárních kategoriích se o sošku Českého lva v závěrečném hlasování... Read More »

Daleko od Reykjavíku varuje před totalitním jednáním

Daleko od Reykjavíku varuje před totalitním jednánímZdánlivě nevinný příběh z venkova na drsném islandském severu s názvem Daleko od Reykjavíku. Místní sedláci od rána do večera dřou v nevlídných podmínkách, aby uživili svoje rodiny a zaplatili dluhy. Leckdy zbytečná robotizace jejich farem je stála víc prostředků, než jsou nyní schopni splácet. Do hry vstoupilo družstvo, jehož vedení jim neustále snižuje kupní... Read More »

Pod vodou se nenachází jen ropa, ale i nečekané zlo

Pod vodou se nenachází jen ropa, ale i nečekané zloV nejhlubším místě na Zemi, na dně Tichého oceánu, v Mariánském příkopu mezi Pacifickou a Filipínskou tektonickou deskou, bylo objeveno obrovské naleziště ropy. Více jak jedenáct kilometrů hluboko pod hladinou. V takové hloubce musí vše odolávat obrovskému tlaku cca 111 MPa. Přesto stálo těžařské společnosti za to vybudovat v tak extrémních podmínkách gigantické těžební místo... Read More »